onsdag 16 december 2009

Torslandabor - osolidariska egoister?!

I debatten om Torslanda kommun förekommer det flera mer eller mindre uttalade anklagelser om att de som kämpar för en egen kommun är osolidariska egoister. Dessa ständiga pekpinnar börjar bli tröttsamma. Tänk om man skulle vända på steken någon gång, och fråga sig i vilken omfattning övriga Göteborg är solidariskt mot Torslanda?

Är det solidariskt att förskolorna i Torslanda får minst resurser per barn, trots att stadsdelens höga förvärvsfrekvens innebär att barnen har många och långa dagar på dagis?

Vari ligger det rättvisa i att Torslandas föräldrakooperativ har lägst driftsbidrag i hela stan, trots att föräldrarna betalar samma kommunalskattesats som alla andra?

Är det solidariskt att Torslandaskolorna satsar minst resurser per elev läsår efter läsår, trots att det finns flera stadsdelar där barnen har bättre förutsättningar (enligt både forskning och faktiska resultat)?
Varför anses det självklart att torslandaungdomarna ska resa relativt långt för att gå på gymnasiet, vare sig de vill eller inte? Det bor 1500 ungdomar i gymnasieåldern i stadsdelen, så gymnasiebristen kan inte bero på att elevunderlaget är för dåligt.

Vari ligger det solidariska i att Torslanda endast har 86 platser i äldreomsorgen trots att 122 åldringar är behov av omsorg? Resultatet blir att många hänvisa till platser långt bort från sitt gamla hem och sin partner.

Det är hög tid att torslandaborna slutar huka under glåporden. Det är inget skamligt med att önska att barn och gamla får en anständig tillvaro, även om de råkar bo i en bygd där många har oförskämdheten att ha ett jobb och bo småhus. Och att Göteborg har finansierat skolbyggen stadsdelen innebär inte at de kan skryta med att ha gjort ”investeringar” som vi ska tacka och buga för. Vi har skolplikt i det här landet, och om kommunen godkänner byggandet av tusentals bostäder där de tänker husera fler skattebetalare är det deras skyldig het att satsa en och annan krona på kommunal service också - även om de gör de motvilligt.

Många av dem som framför moralkakor tyck inte reflektera över är skillnaderna mellan att bo i Torslanda och centrala Göteborg.

Vi har till exempel inte samma lättvindiga tillgång till kultur och service som finansieras av regionen eller kommunen centralt. Vi har heller inte samma tillgång till friskolor eller andra stadsdelars skolor, vilket innebär att det är betydligt svårare att fly fältet om man inte är nöjd. Med tanke på att vi är väldigt utlämnade till våra lokala politikers beslut, är det inte mer än rätt att vi får välja dem också.

Julia Sjöström boende i Björlanda sedan 1987
julia.sjostrom@torslandasframtid.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar