torsdag 21 januari 2010

Kort resumeé från kvällens möte i Björlanda

Nätverket för Torslandas Framtid har sammanställt mycket information om återbildandet av Torslanda kommun på hemsidan, men för att kunna berätta djupare och svara på frågor hade nätverket kallat till informationsmöte på Björlandagården.

Vid mötet informerades om varför Nätverket är så engagerade i frågan, det gavs en historisk återblick till utredningen 1997 och folkomröstningen 1998.

Situationen som stadsdel gicks igenom, med en hel del verkliga exempel från de närvarande SDN-politikerna. Som utlovat diskuterades och utvecklades argumenten för en egen kommun igenom, och efteråt blev det frågestund.


Två frågor gavs extra tyngd vid frågestunden:
- Kan Nätverket förutse/påverka vilken politik som kommer att föras i Torslanda kommun?
Svaret är, som nätverket nogsamt påpekat tidigare, att alla politiska beslut kommer att fattas av de politiker vi väljer i kommunvalet, och att Nätverket inte ställer upp politiska löften!

Nätverket är inget parti, och har ingen partipolitisk agenda, men vi vill ge torslandaborna möjligheten att själva kunna ta del av respektive politiskt partis vision för Torslanda, och därmed få direkt inflytande över besluten i kommande kommunalval i Torslanda.
- Är problemen med fördelningsmodellen (som fördelar medel=pengar till stadsdelen) det viktigaste argumentet för egen kommun?
Historien visar att modellen inte fungerar för en stadsdel som Torslanda (ex. med hänvisning till jumboplatserna för resurstilldelning vad gäller ex. skolan), och att våra SDN-politiker i realiteten har ganska lite inflytande över fördelningen av resurser, ex. vad gäller barnomsorgen. Lagen ställer nämligen en hel del krav på hur resurserna skall tilldelas, exempelvis för äldreomsorgen, och detta måste därför tillgodoses först.

Som ett resultat blir barnomsorg och skola tyvärr lidande, och det slår extra hårt för en stadsdel med ett stort antal barn, med lägre pedagogtäthet som en följd. Dessutom kan man inte påverka summan pengar som tilldelas stadsdelen.

Men svaret är att ökat inflytande över alla kommunala frågor, innefattande stadsbyggnad, skola, barnomsorg, äldreomsorg, ekonomi, kultur, fritid mm. är det viktigaste argumentet för egen kommun.

Nätverket kommer nu att fortsätta med namninsamlingen och personliga möten runt om i Torslanda.

Tack alla som kom, vi ses snart igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar