lördag 5 december 2009

Torslanda har egna möjligheter

Gunnar i Majorna skriver i GP som andra person på bara några veckor att Torslanda och Björlanda, mer eller mindre som av en naturlag, skulle vara en del av Göteborg. Det är en ståndpunkt man säkert kan ha sett från Gustaf Adolfs Torg eller Majorna, men många boende i Torslanda förbehåller sig själva rätten att avgöra om man är Torslandabo eller Göteborgare.
Torslanda har en egen identitet och historia, precis som Lerum, Öckerö, Partille och Mölndal har.
Att framställa det som att Torslandabor skulle snylta på kommunikationer och kommunal service håller inte. Här finns inga spårvagnar och inga pendeltåg. Tvärt om, Torslanda har stadsplanerats från Göteborg, utan att kommunikationer och kommunal service som förskolor och äldreboende byggts ut, men det kan knappast Torslandaborna lastas för. Vad gäller övrigt utbud i Göteborg så är det många som sällan eller aldrig tar sig in till stan för att nyttja kommunal service, utan man väljer att använda lokala alternativ av tids- och miljöskäl, i den mån de finns.

Vidare framför heuristiskt att Torslanda inte skulle klara sin egen försörjning och kommunala service. Den mest objektiva bedömningen av den saken ges nog i Kammarkollegiets förra utredning, vilken helt klart visade att Torslanda skulle klara sig mycket bra som egen kommun, och att de negativa konsekvenserna för Göteborg skulle vara mycket små. Verksamheter som spänner över stora områden samarbetas det redan om över kommungränserna, såsom kollektivtrafik, sjukvård och kulturinstitutioner.

Vidare kan kommunala bolag köpa och sälja tjänster av varandra, så något "försörningsstöd" blir det inte tal om. Som egen kommun kan Torslanda både höja och sänka skatten själva, vilket inte är möjligt som en stadsdel i Göteborgs stad. En egen kommun kan dessutom på ett bättre sätt planera bostadsbyggandet, så att exempelvis hyresrättar kan byggas. Detta både för att minska regionens segregation, och ge ex. frånskilda och unga i Torslanda en möjlighet att bo kvar här. Hyresrätter är något de lokala politikerna förespråkat länge, men för döva öron i Göteborg.

Som egen kommun flyttas de avgörande besluten rörande ex. stadsplanering, skola och omsorg ut där de hör hemma - till Torslanda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar